Széljegyzet teszt lett ma a vezető hír Széljegyzet teszt lett ma a vezető hír

Széljegyzet teszt lett ma a vezető hír

Az Akadémia 1865-ben átadott palotája Budapest várostörténetének és építészettörténeti fejlődésének egyik fordulópontján született, a historizáló neoreneszánsz egyik első, mégis legérettebb és legértékesebb példájaként. Ez az építészeti irányzat, mely a hetvenes években kezdődő budapesti építési konjunktúrában szinte egyeduralkodóvá vált, egy évtizeddel korábban még idegen, vitatott és új tendencia Magyarországon.

Kővé fagyott jég, furcsa légkör: milyen égitest a Plútó az új eredmények fényében? Kővé fagyott jég, furcsa légkör: milyen égitest a Plútó az új eredmények fényében?

Kővé fagyott jég, furcsa légkör: milyen égitest a Plútó az új eredmények fényében?

Első alkalommal látogatta meg űreszköz a Plútó rendszerét. A majdnem tíz éve úton lévő New Horizons 2015. július 14-én 12 500 km-re haladt el a törpebolygó mellett. Első adatai meglepően fiatal felszínű, változatos hegyvidékkel rendelkező, aktív égitestet mutattak, amelynek a felszínén viszonylag ritkák a nagy kráterek. Kereszturi Ákos, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársának összefoglalója.

Az Európába irányuló és 2015-től felgyorsult migráció tényezői, irányai és kilátásai Az Európába irányuló és 2015-től felgyorsult migráció tényezői, irányai és kilátásai

Az Európába irányuló és 2015-től felgyorsult migráció tényezői, irányai és kilátásai

A menekültek Európába való beáramlása várhatóan nem áll le, sőt talán nem is mérséklődik ebben az évtizedben – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a szeptember elején megalakult akadémiai kutatócsoportnak, amely a Belügyminisztérium kérésére szervezi és végzi a migrációs folyamatokkal kapcsolatos, részben már korábban megkezdett kutatásokat a Magyar Tudományos Akadémián.

Az ITER lehozza a Napot az égről Az ITER lehozza a Napot az égről

Az ITER lehozza a Napot az égről

Az Európai Unió fúziós kutatási programja jelentős lépés lehet a földi fúziós erőművek megvalósulása felé. A világ egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési együttműködésében az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai is részt vesznek.